Curentul electric e întrerupt. Iarba se încăpățânează să răsară, porumbeii au ciugulit și ultimul fir îngemănat. Scaunele-s rupe, aruncate pe cimentul ce a văzut la față un mop ultima oară acum șase luni. Vorbim de ”MARACANA”, cel mai tare stadion de fotbal din lume, cotropit de hoardele de pisici ce au pus stăpânire pe locul unde Pele ori Garrincha își țintuiau adversarii. Luptele interne au ”ucis” faimoasa arenă

Lumea continuă să vină, turiștii-s câtă frunză și iarbă. Ici, unul face poze cu vechile ziduri ce, asemenea vorbelor lui Victor Hugo, poartă pe ele istoria locurilor. Colo, un altul cumăpără tricouri ale naționalei canarinha”, de cinci ori campioană mondială la fotbal. La doi pași, toți se pozează cu umitator al marelui Pele. Autenticul făcea să trepideze arena cu 60 de ani în urmă. Dar totul e de mucava. ”MARACANA”, cel mai tare stadion din lume, continuă să atragă. Înăuntru, însă, totul este mort!

Iarba nu mai crește. Puținele fire de iarbă ce se luaseră la trântă cu nepăsarea au fost ciugulite de porumbei nevinovați, neștiutori că pe acolo călcase o surată de-al lor, Garrincha, ”Pasărea Paradisului”. Scaunele sunt rupte, magazinele decedate, tone de gunoaie. Curentul electric a fost tăiat, iar pisicile, grupate în legiuni, sunt singurele stăpâne ale locului. Aici a fost marea finală din 1950, pierdută de Brazilia, aici Gotze i-a ucis pe argentinieni în ultimul act din 2014, aici au fluturat steagurile de la Jocurile Olimpice. Aici s-au investit, pentru reconstrucție, 384 de milioane de dolari.

Apoi a început scandalul. Comitetul de Organizare al JO 2016 și-a văzut sacii în căruță și nu s-a mai interesat de stadion. ”Maracana S.A.”, firma administrator, nu mai are bani. ”Odebrecht”, compania ce se ocupă de mentenață, se află în mijlocul celui mai mare scandal de corupție din Brazilia. Lunar, întreținerea costă 118.000 euro, dar cine să o plătească? Comitetul spune că ar vrea să predea custodia, însă cui? ”Maracana a devenit un stadion al nimănui. Un paradox uriaș: vizitatorii continuă să vină, dar nu există nimeni care să aibă grijă de el”, spun reprezentanții Primăriei din Rio de Janeiro, în timp ce arena se degradează văzând cu ochii.

Stadionul ”Jornalista Mario Filho”, cunoscut drept ”Maracana”, a fost inaugurat în 1950, când, la finala Brazilia - Uruguay, 1-2, a atins recordul de asistență, cu 199.854 de oameni. Papa Ioan Paul al II-lea a ținut mai multe Mese pe această arenă, soliști ori trupe importante au concertat aici: de la Madonna la Sting, de la INXS la a-ha.