Pe 12 octombrie 1996, de ziua Hispanițății, Ronaldo marca, pentru FC Barcelona, un gol memorabil, după ce dribla jumătate din echipa Compostelei. Finalmente se termina 5-1, cu Gică Popescu pe gazon. Peralta, portarul advers, declara, la multă vreme după joc, că a dat de băut colegilor, fiind singurul fotbalist de care cel mai mare atacant din toate timpurile nu și-a bătut joc

E 12 octombrie 1996, Spania e-n sărbătoare, aniversând descoperirea lui Columb. FC Barcelona - cu Gică Popescu, Blanc, Nadal, Figo, Guardiola ori Luis Enrique - are meci la Compostela, unde respiră, printre alții, ”Lubo” Penev. Pe gazon e și unicul Ronaldo, despre care mulți spun că a prins, la catalani, cel mai bun sezon al său din toate timpurile. Mingea e undeva la mijlocul terenului. O ia, se apucă de croșetat. Rezumat: 12 secunde parcurse până la poarta lui Peralta, 14 atingeri de balon, cinci adversari dați cap în cap (unii chiar de două ori), unul dintre cele mai frumoase reușite văzut vreodată. Bobby Robson, antrenorul, își pune mâinile în cap, Mourinho, secundul, intră pe teren pentru a celebra, Guardiola, colegul, cere ca la primul joc pe ”Camp Nou” să se facă mare sărbătoare. Victor Esquinas Torres, arbitrul: ”Am vrut să fluier de câteva ori. Mi se părea că e fault, că jucătorii adverși încercau să-l oprească cum puteau. Mi-a părut bine că am lăsat faza să continue”.

Cotidianul sportiv spaniol ”Marca” a disecat golul

Presa ia foc. Nu numai cea din Barcelona, din toată lumea. Peralta, portarul, declară ca a dat de băut colegilor, fiind unicul jucător de care Ronaldo nu și-a bătut joc, Caneda, președintele Compostelei, urlă că băieții lui i-au făcut ”tunel” brazilianului, ca la Casa de Căsătorii. Peste ani, la retragere, rugat fiind să facă un bilanț, Ronnie spune că rămâne cu golurile din finala CM din 2002. Dar că cel de pe ”San Lazaro” este ”cel mai frumos și mai dificil din cariera mea”. Unii vorbesc despre reușita lui Maradona, de la Mundialul mexican, din meciul cu Anglia. Alții, care nu l-au prins pe ”El Pibe d'Oro” și s-au născut cu Ronaldo, cred, cu tărie, și astăzi, că pe 12 octombrie 1996 au văzut marcându-se cel mai frumos gol din viața lor.