A 11-a cursă a sezonului, Marele Premiu al Belgiei de la Spa-Francorchamps. Scuderia ”Jordan-Ford” se prezintă cu italianul Andrea de Cesaris și cu debutantul Michael Schumacher. Cel care termină pe locul 7 la calificări, în spatele unor ”grei” precum Senna, Prost, Mansell, Berger, Alesi ori Piquet. De atunci a trecut un sfert de secol. De trei ani se luptă în cea mai grea cursă a lui

Doamne, ce nume! Ayrton Senna, Alain Prost, Nigel Mansell, Gerhard Berger, Jean Alesi, Nelson Piquet, Mark Blundell, JJ Lehto. Spa-Francorchamps, 25 august 1991, a 11-a din cele 16 curse ale sezonului. Marele Premiu al Belgiei. Scuderii cu nume, ”McLaren-Honda”, ”Ferrari”, ”Williams Renault”...Cei de la ”Jordan-Ford” se prezintă cu italianul Andrea de Cesaris, care a trecut pe la ”Alfa Romeo”, ”McLaren” ori ”Ligier” și pe care Eddie Jordan l-a folosit și în Formula 3, e pilotul cu ștaif. Avea să piară, incredibil, într-un accident de motocicletă, pe 5 octombrie 2014. Al doilea băiat e un german, Michael Schumacher, un necunoscut. Francezul născut în Luxemburg, Bertrand Gachot, titularul, s-a dat viteaz într-o intersecție la Londa, scanadal în trafic, intervenția poliției, sprayuri lacrimogene și...arest două luni. Michael e sub contract cu ”Mercedes”, dar Wili Weber, managerul său, îi spune lui Eddie Jordan să-l aducă pe băiat la echipă, pentru că va merita. ”Ai încredere în mine, e stofă!”

Schumacher n-a concurat, în viața lui, la Spa. Vede pentru prima oară circuitul. La 22 de ani are tărie de caracter, termină calificările pe locul 7, în urma monștrilor sacri, după ce a făcut recunoașterea pe bicicletă!!! Pornește cursa ca la carte, câștigă două poziții, dar la ”Eau Rouge”, mașina îl trădează: probleme la ambreiaj. După calificări, le spusese mecanicilor să rezolve situația, dar aceștia nu-l ajutaseră. Cine era el? Pentru Michael, cursa se terminase, practic, înainte de a începe. ”Un debut cum nu se poate mai prost”, veți spune. Însă Flavio Briatore pusese, deja, ochii pe el.

Azi se adună un sfert de secol de atunci. 307 Mari Premii, 155 terminate pe podium, 91 dintre ele pe cea mai înaltă treaptă, și șapte titluri mondiale. De aproape trei ani, însă, ”Kaiserul” aleargă în cea mai grea cursă a vieții sale. Pe 25 august, pentru ceea ce ne-a dat, ar trebui să ne gândim, măcar trei secunde, la el!