Până în mai 2011, viața lui Chedwyn ”Ched” Evans mersese ca unsă: trecuse pe la Manchester City, era internațional galez. Apoi a urmat scandalul. A fost acuzat de un viol pe care, după spusele sale, nu-l comisese, niciodată. A primit cinci ani de închisoare, a executat jumătate din pedeapsă. Pentru a se menține în formă, a văruit toți pereții din pușcărie. La ieșire, însă, nimeni nu l-a vrut

În seara aceea de mai, ”Ched” și un prieten, Clayton McDonald, s-au retras într-o cameră. dimpreună cu o fată de 19 ani. Prea beată pentru a înțelege ce se petrece cu ea. A doua zi, de dimineață, fotbaliștii au primit un tefelon. Erau chemați la secția de poliție. Erau acuzați de viol!

Până în acel moment, cariera jucătorului de 23 de ani fusese super ok. Evoluase la Manchester City, la prima echipă, acum juca la Sheffield, peste 100 de jocuri. Un atacant prolific, 42 de goluri numai la ultima trupă. Fusese convocat de 13 ori la naționala Țării Galilor, era pe val. Noaptea aceea de mai avea să-i termine și viața, și cariera! 

Pe 20 aprilie 2012, decizia a căzut ca o ghilotină, deși jucătorul a țipat, mereu, că nu a fost vinovat și că totul s-a petrecut având consimțământul ”victimei”. Degeaba! A primit o condamnare de cinci ani! Cu executare! Cu posibilitatea de eliberare după ispășirea a jumătate din pedeapsă. ”În pușcărie, pentru a mă menține în formă, am fost zugrav. Mă suiam și de 100 de ori pe scarp pe zi, era ca un antrenament”, avea să declare. Între timp, avocatul său a cerut elibererea condiționată. În van! Conducerea celor de la Sheffield a venit la viorbitor. I-a spus că are încredere în el, că-l vor aștepta să se întoarcă. După două zile de la aflarea veștii, 150.000 de suflete semnau o petiție: ”Este un violator, iar iertarea sa și întoarcerea la club ar însemna o umilință adusă femeii violate și tuturor celor care au avut de suferit de pe urma unui violator”. I-au desfăcut contractul.

Pe 17 octombrie 2014, după 1/2 din pedeapsă, a fost elliberat. S-a dus către Sheffield. L-au gonit. ”Dacă vrei, poți folosi terenurile noastre de antrenament”, a fost singura concesie auzită...S-a tras spre Hartlepool United. Când să semneze, l-au catalogat drept ”paria”. A plecat spre Hibernians, în Malta. Cum stătea el cu stiloul în mână, gata să-și pună iscălitura, englezii i-au anunțat pe cei din Paola că fotbalistul este condamnat pe teritoriul Marii Britanii, așa că...Oldham l-a vrut. Nu s-a putut face nimic. Grimsby Town, la fel. ”Când am ieșit, toți m-au dat dracului, pentru că eram un violator”, a spus Evans. Ultima oară când intrase pe gazon marcase 29 de goluri în 36 de jocuri dar, acum, găsea toate ușile încuiate...

Vinovatul NEVINOVAT! 

Avocații au continuat să adune probe. Prin ianuarie 2015 au fost admise. În octombrie 2015, după 10 luni de investigații, procesul s-a reluat. Pe 21 aprilie 2016, ”Ched” a zâmbit, după multă vreme. Rejudecarea bătea la ușă. Pe 14 octombrie a primit decizia: NEVINOVAT! În vară, Chesterfield îl sunase. Ca să nu mai existe probleme, le răspunsese, ironic, că el este ”violatorul”. Dar cei din Ligue One i-au răspuns că sunt ferm convinși că nu a greșit, așa că să se prezinte la antrenamente. N-a știut dacă e o glumă, s-a dus. Nu era! A primit 2.000 de lire sterline salariul săptămânal și, drept mulțumire, în primele trei etape le-a dat patru goluri. Ovaționat la scenă deschisă.

Daca ar fi întrebat - așa cum făceau românii imediat după Revoluție - ce a făcut în ultimii cinci ani, ”Ched” ar răspunde greu. Între 22 și 27 de ani are lipsă în viață. Și în carieră. Sau invers.