Dacă ar fi să căutăm în Cartea Recordurilor la capitolul ”cele mai multe goluri marcate de un fotbalist”, atunci am da peste Edson Arantes do Nascimento. Mai simplu, l-am găsi pe Pele. 1279 de goluri în 1363 de meciuri, între 1956 și 1977.

Dar în culise și printre microbiștii adevărați din Brazilia apare un alt nume care deține supremația pentru golurile marcate: Arthur Friedenreich. Pe jumătate neamț și jumătate brazilian, acesta ar fi marcat 1329 de goluri în 1239 de meciuri, în perioada 1909-1935.

Numai că anii în care s-a născut și în care a jucat la cel mai înalt nivel nu prea l-au ajutat pe Friedenreich. Chiar dacă înscrisurile meciurilor de atunci îi pun în cont 1329 de goluri, cei de la FIFA și de la Cartea Recordurilor n-au recunoscut niciodată această cifră care l-ar face cel mai bun marcator din istoria fotbalului.

În timp ce Pele a ajuns o adevărată legendă, fiind unul dintre cei mai influenți oameni din lumea sportului, Friedenreich n-a avut deloc același destin.

A jucat fotbal până la 43 de ani, dar n-a reușit să-și țină banii sub control. A avut nevoie de-o casă din partea oficialilor din Sao Paolo, iar atunci când s-a stins, la 77 de ani, n-a avut nimic mai mult de lăsat moștenire decât golurile sale... fie ele și nerecunoscute de nimeni în mod oficial. El a știut întotdeauna că le-a marcat.