După ce s-a pensionat, dom' inginer s-a lăsat de fumat. După ce s-a lăsat de fumat, a decis să se apuce de alergătură. Pe la 73 de ani deținea, deja, recorduri mondiale. La finele săptămânii trecute, Ed Whitlock a terminat Maratonul de la Toronto în trei ore și 56 de minute. La 85 de ani, aleargă cu 5:40 min/km!!!

Știrea, seacă, a venit la finalul Maratonului de la Toronto. Kenianul (cine putea să câștige dacă nu un kenian???)  Philemon Rono a izbutit să termine cursa în 2 ore, 8 minute și 25 de secunde. Însă adevărata veste a sosit de la Ed Whitlock, bunicuțul de 85 de ani care l-a încheiat în 3 ore și 56 de minute!!!

Deși pare greu de crezut, Ed și-a început traiectoria de...atlet după ce s-a pensionat. Trebăluise ca inginer miner în Canada. De curând, se lăsase și de fumat. La 70 de ani a devenit prima persoană din lumea care a coborât, la un maraton, sub trei ore, cu 2:59:10, în 2003. S-a supărat, a mai ”rezolvat” cinci minute în 2006, la 73 de ani - 02:54:48, record mondial la categoria 70 - 74 de ani. Specialiștii au calculat că la vârsta lui, performanța s-ar putea ”traduce” în 2:06 (kenianul Dennis Kimetto deține WR, din 2014, de la Berlin, cu 2:02:57). Cu timpul, preopineții săi s-au pierdut pe drum, așa că astăzi a rămas unica persoană de peste 70 de primăveri care a reușit să încheie un maraton în mai puțin de trei ore.

Anii au trecut, dar acest lucru nu se vede. Duminică s-a băgat la Maratonul de la Toronto. La 85 de ani! ”Mi-am propus să termin în 3:50, dar lucrurile nu au ieșit așa cum mi-am propus în cea de-a doua jumătate a cursei”, a spus Ed, care a încheiat cu 3:56:34, o performanță uriașă dacă ne gândim că e născut cu opt decenii și jumătate în urmă! ”Voi încerca să alerg până în ultima clipă”, a mai adăugat el, semn că ”performanța” de la Toronto nu i-a prea plăcut.