În ianuarie 2010, paraguayanul Salvador Cabanas trece prin cea mai bună perioadă a carierei sale. La 29 de ani este unul dintre cei mai buni jucători ai mexicanilor de la America, fosta echipă a lui Ilie Dumitrescu. Se ceartă, pe scările unui club, cu un ”narco”, e împușcat direct în cap. Comă profundă. Cât e în stadiu vegetativ, soția și avocatul îi falsifică semnătura și îi fură, din cont, 12 milioane de dolari. Acum, reînvață să trăiască

Cinci dimineața, 25 ianuarie 2010. Salvador Cabanas, jucătorul paraguayan de la America, trăiește cea mai frumoasă parte a carierei sale. Primește o simbrie de 2.000.000 de dolari anual, e una dintre vedetele fostei trupe mexicane a lui Ilie Dumitrescu. Din 2003 e luat cu Maria Lorgia Alonoso, are doi copii. Nu-i păduche flaușat. Un campionat în Mexic, de două ori golgeter al Copei Libertadores, un "Balon de Aur" al Americilor. Servește ceva în ”Bar Bar”, un salon exclusivist. Merge la toaletă. Dă nas în nas cu Jose Jorge Balderas Garza, poreclit ”El JJ” un periculos narcotraficant. ”Băi, porcule, furi banii poporului mexican!”, aude. Răspunde doar că nu face nimic rău, că e jucător profesionist, că halește și el o pâine dulce”. ”JJ” se agită, scoate pistolul, lipește calibrul 25 de fruntea lui Salvador, scoate un ”Puta madre!” și, zbang, glonțul pleacă.

Stă mult în comă, ”JJ”, puțin, în închisoare. Nu poate vorbi, nu se poate mișca, dar aude cum medicii îi spun părinților să-l pregătească și să se pregătească de îngropăciune. Pleacă la Ceruri, se regăsește cu bunica sa, îl vede pe Dumnezeu, dar nu e primit aici. I se spune că mai are multe lucruri de făcut pe Pământ. Miracol. Dar cum?

”Tată, glonțul nu a avut viteza necesară pentr a-mi străpunge capul. Trăiesc doar pentru că a rămas acolo, înăuntru. Dacă trăgea de la cinci centimetri mai în spate, muream cu hemoragie. Da, sunt viu pentru că e încă parcat acolo!”, spune Cabanas. Au vrut să-l extragă, dar n-au putut. ”E oprit la câțiva milimetri de venele de sânge ce irigă creierul. L-au lăsat, incapsulat!” Tinerețea și forța fizică l-au ajutat să supraviețuiască.

A rămas viu, dar ”mort” pentru fotbal. Cu ochiul drept nu mai vede, distinge doar formele. O parte din creier, afectată și ea. O ușoară paralizie, pe partea stângă. ”Musculatura din zona asta nu este la fel de dezvoltată, așa că am ajuns să nu mai am echilbru. Am revenit pe teren, dar nu la nivel profesionist, ci numai de plăcere”, spune Cabanas.

La vremea aceea, Salvador primea, per total, cam două milioane de dolari. În cele trei luni în care s-a aflat în comă, soția, impresarul său, Jose Maria Gonzalez, și avocatul, Oscar German Latorre, au complotat, ca-n celebra peliculă ”Awake”, pentru a-l termina. I-au falsificat semnătura, i-au tras din conturi 12.000.000 de dolari, i-au vândut o vilă în Asuncion, evaluată la alte cinci și, de asemenea, două reședințe, din Acapulco și Cancun. Plus toate bijuteriile. Avocații i-au ”otrăvit” soția. I-au spus că nu va mai trăi și că, dacă o face, va fi o legumă. ”Sincer, ceea ce mi-a făcut propria familie m-a durut mai mult decât glonțul în sine”, zice, azi.

În ultimii șase ani, a reînvățat să trăiască, cu ajutorul părinților, a celor doi frați și a cumnatului său. America, clubul său, nu l-a uitat. În 2014 i-au făcut un meci de retragere, l-au ajutat cu toți banii adunați atunci. Are 36 de ani, un club în Asuncion și e antrenorul unei trupe din liga a patra. ”Vreau doar să recuperez ceea ce este al meu și să trăiesc în pace. Atât!”
Salvador Cabanas, omul care trăiește cu un glonț în cap!