Cupa Mondială din 2026 se va disputa cu 48 de echipe, iar președintele FIFA, Gianni Infantino, își dorește ca turneul final să fie găzduit de mai multe țări, asemenea modelului pe care Euro 2020 îl va pune în practică.

Dar nu vorbim despre viitor și decizii ciudate, nici măcar despre prezent. Ăsta este un material despre primul Campionat Mondial din istorie. S-a întâmplat acum 87 de ani, în 1930, și a fost găzduit de Uruguay.

  • 13 echipe au participat și, culmea!, au fost împărțite în patru grupe. Una de patru, restul de câte trei, să ne iasă numărătoarea.

Pe 13 iulie 1930, pe Arena Pocitos, din Montevideo, Franța și Mexic dădeau startul competiției. În tribune erau 4.400 de oameni. Doar ei au putut vedea primul gol din istoria Mondialelor.

În minutul 19, Lucien Laurent, optarul francezilor, deschide scorul. ”Minge lungă Chantrel, centrare Liberati, gol, la colțul scurt, Laurent”. Din trei pase, istoria începe să fie scrisă.

Francezii se impun cu 4-1, după ce mai punctează și Langiller plus Maschinot de două ori. De la mexicani o bagă-n ațe Carreno, dar e doar golul de onoare.

LUCIENT LAURENT, OMUL CARE ÎN 1934 NAVIGA CU ROMÂNII

Naționala ”Cocoșului Galic” nu mai câștigă niciun meci, bifează două înfrângeri și nu se califică în fazele eliminatorii ale Mondialului din 1930. Lucien pleacă acasă, dar peste patru ani, în 1934, la turneul din Mexic vine pe vas, împreună cu delegația României.

Sincer, nu credeam că World Cup-ul ăsta, cum îl denumiseră, va dura prea mult. Erau vreo 13 echipe, părea ceva așa care urma să moară rapid. Când ne-am întors acasă, în ziare era scris undeva mic de tot și despre fotbal și golul meu. Nu mi-am imaginat că se va ajunge aici, să fiu primul marcator din istoria celei mai importante competiții fotbalistice”, spunea Lucien Laurent într-un interviu acordat în urmă cu mai mulți ani.

PRIZONIER DE RĂZBOI

Laurent n-a dus-o atât de bine pe cât se aștepta. A fost prizonier de război timp de trei ani, fiind capturat de germani și închis în Saxonia. I-a fost luat atunci și tricoul cu care jucase și marcase la Mondialul din 1930.

După ce a ieșit, n-a uitat de fotbal. E sportul care l-a menținut în viață. ”În mintea mea, ca să rezist, mă gândeam la fotbal, visam faza golului acela, mă gândeam la meciuri, la șuturi, la pase. Așa am putut să trec peste, așa am supraviețuit”.

Lucien Laurent a murit la data de 22 aprilie 2005, la vârsta de 97 de ani. A bifat 10 meciuri pentru Franța, marcând două goluri. În 1998 a fost pe stadion... Franța a fost campioană mondială!