Știrea e seacă: când cortina cădea peste Olimpiada de la Rio, Albert Saritov a adus, pentru România, cea de-a cincea medalie olimpică, la lupte. Cine? Cum? Ca să înțelegi cum s-a ajuns la această performanță, trebuie să faci incursiuni în geografie, istorie și politică, abia după aceea în sport. Naturalizat în luna mai, Saritov a adus primul trofeu la lupte după Vasile Pușcașu, aur în 1988

Daghestanul este o Republică Autonomă din componența Federației Ruse, undeva, prin zona Caucazului. Dacă nu ești ”fiert” pe nițică istorie, pe nițică geografie, pe nițică politică, riști să te pierzi prin hățiș. După 1991, când s-a petrecut destrămarea URSS-ului, regiunea a fost plină de conflicte: două războaie cecene, mii de morți, luări de ostatici precum cea de la Beslan (1 septembrie 2004, 385 de decedați, marea majoritate copii), împrărțiri de teritorii, drame incomensurabile, atentate. De aici a ajuns în România Albert Saritov, cel care avea să ne aducă a cincea medalie la Olimpiada de la Rio, la lupte, disciplină unde nu mai contam din 1988, de pe vremea când Vasile Pușcașu lua ”aur”, la Seul.

Saritov s-a născut în Hasaviurt, oraș mic, cu vreo 120.000 de suflete, în Daghestan, acum 31 de ani. S-a format, în sport, la sala lui Buvaisar Saițiev, etnicul cecen de naționalitate rusă (triplu campion olimpic, sextuplu campion mondial și european), considerat a fi unul dintre cei mai mari luptători din toate timpurile. Pentru Rio, rușii nu l-au avut în vedere. Antrenorul Dzhambulat Tedeev, tehnicianul lotului, venea din Oseția, regiunea aflat în conflict cu Daghestanul, așa că, deși Saritov era ”miez”, a preferat să nu-l vadă, preferându-l pe Anzor Bolțukaev, de la el din ”urbe”.

În mai, anul acesta, Albert a primt cetățenia română. N-a fost ușor. Conform gsp.ro, președintele FRL, Răzvan Pârcălabu, a ajuns până la președintele Ceceniei, Ramzan Kadârov, pentru ca acesta să-și dea acordul la participarea sportivului sub steagul nostru! Băiatul e o poveste: tatăl său, Ahmat Kadârov, a fost pulverizat, în 2004, în urma unui atentat, dă bani pentru a juca fotbal alături de Maradona, iar la petreceri îi cântă Mariah Carey ori J.Lo, logic, pe dolari grei...”România este, de acum, casa mea!”, declara, el, la începutul verii, când a aflat că va concura pentru România.

La Rio n-a vorbit cu nimeni din Satul Olimpic. ”S-a concentrat pe concurs”, a spus antrenorul Ioan Guidea. De susținut, din afara delegației de lupte, n-a fost decât Mihai Covaliu, președintele FR Scrimă. Boșii COSR decolaseră, deja, spre casă. A luat ”bronz”, la 97 de kilograme, dar n-a fost mulțumit. ”Doream aurul, dar o să lupt pentru el la Tokyo, peste patru ani!”, a declarat. Tipul din Daghestan ne-a ajutat să luăm o medalie pe o albie secată de 28 de ani, de la reușita lui Vasile Pușcașu...